Zupa seczuańska
Przygotowanie: 40 min, kaloryczność: 220 kcal, dla 10 osób
- Naj
Opublikowano: 22.01.2009, 09:00
Reklama
SKŁADNIKI:
Reklama
- 4 suszone prawdziwki
- 100 g chudej wieprzowiny
- 300 g kapusty pekińskiej
- 2 cebulki dymki
- 50 g makaronu sojowego
- 2 łyżki oleju
- litr bulionu drobiowego z kostki
- łyżka koncentratu pomidorowego
- łyżka sosu sojowego
- łyżka czerwonego octu winnego
- łyżeczka oleju sezamowego
- ostra papryka w proszku
- sól, pieprz
Reklama
Grzyby mocz przez 20 min w letniej wodzie, gotuj w tej samej wodzie 25 min. Wyjmij, pokrój w paski. Mięso pokrój w cienkie paski. Kapustę oczyść, grubo poszatkuj. Cebulki potnij w piórka. Makaron sojowy przygotuj według przepisu na opakowaniu, odcedź. Mięso, kapustę i grzyby podsmażaj na oleju 3 min. W rondlu zagotuj bulion, wrzuć podsmażane mięso, kapustę i grzyby, gotuj 5 min. Dodaj koncentrat pomidorowy, makaron i sos sojowy, gotuj 20 min. Dodaj cebulki, ocet, olej sezamowy i szczyptę papryki. Wymieszaj, przypraw do smaku solą i pieprzem.
Reklama
Reklama
Reklama