Zupa rybna z karpia
- Claudia
PORCJA: 287 kcal
PRZYGOTOWANIE: 35 minut
NA 4 PORCJE:
- karp o wadze 1,2–1,5 kg
- marchewka
- 2 cebule
- por
- połowa selera
- oliwa
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 2 papryki żółte
- mała papryczka chili
- słodka i ostra papryka
- 1/2 szklanki białego wina
- 3–4 ziemniaki
- 200 ml passaty pomidorowej
- natka
- sól
- pieprz
Rybę wyfiletuj (oddziel mięso od głowy, płetw i części niejadalnych). Marchewkę, jedną cebulę, seler, por oczyść, pokrój w grubą kostkę. Rozgrzej oliwę, włóż kawałki ryby (te niejadalne), smaż chwilę, następnie dodaj pokrojone warzywa, wymieszaj, zalej wodą, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, dopraw, gotuj ok. godziny. Bulion przecedź. Cebulę, papryki i chili posiekaj, przysmaż na oliwie, dodaj po łyżce ostrej i słodkiej papryki, a po chwili białe wino. Gotuj. Gdy płyn odparuje, wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki i wlej bulion. Gdy ziemniaki będą miękkie, wlej passatę pomidorową. Filety pokrój w 2-centymetrowe kawałki, przysmaż. Do zupy dodaj rybę, zagotuj całość. Podawaj z natką i grzankami.