Reklama

Składniki na 4 porcje
por
ząbek czosnku
2 gruszki
łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki masła
1 l bulionu drobiowego
4 łyżki kaszki kukurydzianej
10 dag sera rokpol
łyżeczka nasion kopru
listki natki pietruszki
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Por oczyścić, umyć, białe i jasnozielone części pokroić w krążki. Czosnek obrać, posiekać. Nasiona kopru utłuc w moździerzu. Gruszki obrać, wyciąć gniazdo nasienne, miąższ pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny.
Masło stopić w rondlu, przesmażyć por, gruszkę, czosnek i koper. Wlać bulion, zagotować. Wsypać kaszkę kukurydzianą, delikatnie wymieszać, gotować 5 minut. Zupę przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Rokpol pokroić w cienkie plasterki. Zupę rozlać do talerzy, włożyć po 2-3 plasterki sera, udekorować listami natki.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama