Zupa pomidorowa z piekła rodem
Przygotowanie: 35 minut
Porcja: 160 kcal
- Moje Gotowanie
Składniki na 6 porcji
2 puszki pomidorów (ok. 80 dag)
2 cebule
ząbek czosnku
2 mango
papryczka chili
szklanka bulionu
mała cukinia
łyżka cukru
4 łyżki oleju
1/2 pęczka kolendry lub natki
sól, pieprz
Czosnek i cebule obrać, posiekać. Mango obrać, jedno pokroić w dużą, drugie w małą kostkę. Chili oczyścić z pestek, posiekać.
Cebulę zeszklić w rondlu na 2 łyżkach oleju. Dodać pomidory z zalewą, cukier, poddusić. Dodać czosnek, chili i dużą kostkę mango, zalać bulionem, przyprawić solą, gotować 20 minut.
Cukinię umyć, pokroić w kostkę. Kolendrę opłukać, posiekać. Resztę oleju rozgrzać na patelni, włożyć pozostałe mango i cukinię, przesmażyć. Oprószyć solą, pieprzem i kolendrą lub natką.
Zupę przetrzeć przez sito lub zmiksować. Dodać mango z cukinią, wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.