Zupa pomidorowa z orientalną nutą
Wiemy, że każdy ma swoją ulubioną wersję zupy pomidorowej, ale spróbuj pomidorówki z orientalną nutą!
- Claudia
Porcja: 259 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Na 6 porcji
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- por
- 1/2 korzenia selera
- cebula
- 4 skrzydełka z kurczaka
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- ząbek czosnku
- 4 dojrzałe pomidory
- kawałek imbiru
- papryczka chili
- 2 łyżki oleju
- koncentrat pomidorowy
- 200 g ryżu
- świeże oregano lub kolendra
- sól
- pieprz
- mleko kokosowe (ewentualnie)
Warzywa (oprócz pomidorów) obrać i oczyścić. Cebulę pokroić w ćwiartki. Razem z resztą warzyw i skrzydełkami włożyć do garnka. Zalać 2,5 l wody. Wrzucić ziele angielskie, liście laurowe, obrany ząbek czosnku. Gotować przez 30 minut. Pomidory opłukać, pokroić w ćwiartki. Imbir i papryczkę drobno posiekać. Razem z pomidorami podsmażyć na rozgrzanym oleju. Przetrzeć przez sito. Wywar przecedzić. Połączyć z przetartymi pomidorami. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie koncentratem pomidorowym. Dodać pokrojone marchewki. Zagotować. Zupę podawać z ryżem i ewentualnie mlekiem kokosowym, posypaną ziołami.