Zupa pomidorowa w słoiczku na zimę
Przepis na zupę pomidorową na zimę. Słoiczki przygotowane latem pozwolą cieszyć się aromatyczną zupą w szare, zimowe popołudnia.
- Naj
Opublikowano: 27.07.2009, 13:00
Reklama
● 5 kg dojrzałych pomidorów
● 1/2 kg cebuli
● 5–6 ząbków czosnku
● 4 listki laurowe
● pęczek bazylii
●1/2 szklanki oliwy
● świeżo zmielony pieprz
● cukier
● sól
Pomidory sparz, zdejmij skórę, pokrój na ćwiartki. Cebule i czosnek posiekaj. Warzywa włóż do rondla, zalej niewielką ilością wody, duś pod przykryciem, aż pomidory się rozpadną. Często mieszaj. Przetrzyj przez sito. Listki laurowe pokrusz, bazylię posiekaj, włóż do pomidorów, wlej oliwę, przypraw do smaku. Mocno podgrzej, przełóż do słoi.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama