Zupa pikantna z musem serowym
Przygotowanie: 20 minut
Gotowanie: 20 minut
Porcja: 400 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 08.08.2006, 10:36
Reklama
Składniki na 4 porcje
Reklama
- 1 kg pomidorów
- 2 łyżki oliwy
- 2 szalotki lub cebula
- czerwona papryczka peperoni
- szczypta cukru
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 5 łyżek czerwonego wina
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- łyżka drobno pokrojonych listków bazylii
- sól, pieprz
MUS SEROWY:
- 5 dag rokpola
- 5 dag tartego parmezanu
- 100 ml śmietany kremówki
- kieliszek wódki
Reklama
Pomidory sparzyć, obrać, pokroić na ćwiartki. Peperoni umyć, przekroić wzdłuż, wyjąć pestki i posiekać. Szalotki lub cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić w garnku na oliwie. Dołożyć pomidory, peperoni i dusić razem 5 minut. Dodać i bulion, przyprawić solą, pieprzem, oregano, gotować jeszcze 15 min. Zupę zmiksować, przetrzeć przez sitko (można wstawić na kilka godzin do lodówki).
Mus: ser rozdrobnić widelcem i rozetrzeć z wódką na gładką masę. Śmietanę ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z serem pleśniowym i parmezanem. Zupę nalać do talerzy, posypać bazylią i tuż przed podaniem nałożyć po porcji musu serowego.
Reklama
Reklama
Reklama