Reklama

SKŁADNIKI:

Reklama
  • 2 kostki bulionu drobiowego
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki curry
  • liść laurowy
  • łyżeczka imbiru w proszku
  • 15 ziaren pieprzu
  • szklanka soczewicy
  • puszka mleka kokosowego
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • natka pietruszki
Reklama

Kostki bulionowe rozpuść w litrze wody, zagotuj. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij w rondlu na oleju. Dodaj curry, liść laurowy, imbir, zmiażdżone ziarna pieprzu oraz dokładnie wypłukaną i osączoną soczewicę. Wymieszaj, podsmażaj 2–3 min. Zalej wszystko gorącym bulionem i gotuj na małym ogniu ok. 1 godz., aż soczewica stanie się miękka. Wlej mleko kokosowe, wymieszaj, podgrzewaj ok. 5 min, ale już nie gotuj. Posól do smaku. Rozlej do miseczek, oprósz świeżo mielonym pieprzem, udekoruj natką.

Reklama
Reklama
Reklama