Zupa pieprzowa z soczewicą
Przygotowanie: 1,5 h, kaloryczność 290 kcal, dla 3 osób
- Naj
Opublikowano: 27.01.2009, 11:00
Reklama
SKŁADNIKI:
Reklama
- 2 kostki bulionu drobiowego
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżeczki curry
- liść laurowy
- łyżeczka imbiru w proszku
- 15 ziaren pieprzu
- szklanka soczewicy
- puszka mleka kokosowego
- sól
- świeżo mielony pieprz
- natka pietruszki
Reklama
Kostki bulionowe rozpuść w litrze wody, zagotuj. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij w rondlu na oleju. Dodaj curry, liść laurowy, imbir, zmiażdżone ziarna pieprzu oraz dokładnie wypłukaną i osączoną soczewicę. Wymieszaj, podsmażaj 2–3 min. Zalej wszystko gorącym bulionem i gotuj na małym ogniu ok. 1 godz., aż soczewica stanie się miękka. Wlej mleko kokosowe, wymieszaj, podgrzewaj ok. 5 min, ale już nie gotuj. Posól do smaku. Rozlej do miseczek, oprósz świeżo mielonym pieprzem, udekoruj natką.
Reklama
Reklama
Reklama