Zupa krewetkowa
Dla wielbicieli orientalnych smaków! Prosta!
- kobieta.pl
Opublikowano: 30.09.2013, 10:37
Reklama
Składniki:
Reklama
- opakowanie krewetek tygrysich
- 1 l wody
- puszka mleka kokosowego
- Posiekane świeże papryczki chili (1-2 sztuki)
- łyżeczka brązowego cukru, szczypta soli
- łyżeczka startego świeżego imbiru
- łyżka sosu rybnego (ewentualnie sojowego)
- limonka
- zielona papryka
- cebula
- kolendra i szczypiorek
- dwie łyżki oleju sezamowego
- garść zielonej, obranej fasolki
- łyżka pasty curry
Reklama
Na oleju podsmażamy krewetki (mrożone trzeba wcześniej rozmrozić), następnie dorzucamy paprykę i papryczki, fasolkę, paprykę zieloną pokrojoną i całość dusimy zalewając kokosowym mlekiem. Po 15 minutach dodajemy pastę curry i wodę. Całość doprawiamy łyżeczką cukru, sosem rybnym i szczyptą soli. Gotujemy jeszcze przez około 25 minut. Podajemy posypane szczypiorkiem, liśćmi kolendry i doprawione sokiem ze świeżej limonki. Smacznego!
Reklama
Reklama
Reklama