Zupa krem z marchewki z migdałami i imbirem
Rozgrzewająca, gęsta, pyszna!
- kobieta.pl
Opublikowano: 18.11.2014, 09:44
Reklama
Składniki:
Reklama
- 1kg marchewki
- pół kostki masła
- cebula
- kawałek imbiru
- woda - 1 litr
- sól, pieprz
- kolendra - kilka gałązek
- płatki migdałów - garść
- śmietana gęsta - kubeczek
- oliwa z oliwek - 2 łyżki
- 2 listki laurowe
- ziele angielskie
Reklama
Marchewkę obieramy, myjemy, kroimy i zalewamy wodą. Gotujemy razem z listkami laurowymi, zielem angielskim, solą i pieprzem. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy do marchewki. Po 20 minutach wyjmujemy listki, starty na tarce kawałek imbiru, a całość blendujemy na gładki krem. Dodajemy masło. Migdały prażymy na patelni. Posypujemy nimy zupę, do której dodajemy łyżkę gęstej śmietany. Na wierzch dodajemy odrobinę posiekanej kolendry.
Reklama
Reklama
Reklama