Zupa krem z kukurydzy
Nie masz pomysłu na kukurydzę? Polecamy rewelacyjną zupę krem!
- kobieta.pl
Opublikowano: 23.08.2013, 07:20
Reklama
Składniki:
Reklama
- włoszczyzna
- skrzydełko z kurczaka
- 2 kolby kukurydzy (lub puszka 300g kukurydzy poza sezonem)
- 3 łyżki masła
- łyżeczka tartego imbiru
- ząbek czosnku
- łyżeczka kurkumy
- łyżeczka papryki
- 500 ml wody
- śmietana do zup (pół kubka)
- pieprz, sól
Reklama
Obraną i pokrojoną włoszczyznę zalać wodą, dodać skrzydełko, sól i pieprz - przygotować bulion gotując całość przez około 20 minut. W tym czasie obrać kolby z liści, odkroić lub wyłuskać ziarenka. Na patelni roztopić masło, usmażyć na nim lekko czosnek, imbir, dodać kukurydzę, kurkumę i sporo mieszać. Po podsmażeniu składniki te zalać bulionem (wyjmujemy z niego skrzydełko, nie będzie już potrzebne). Dodać śmietanę i zagotować na wolnym ogniu. Następnie zmiksować na gładką masę. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem. Podawać przybrane ziarenkami kukurydzy i natką.
Reklama
Reklama
Reklama