Zupa kalafiorowa z mięsnymi kluskami
Przepis na zupę kalafiorową. Przygotowanie: 45 min, kaloryczność: 240 kcal, dla 4 osób
- Naj
● pęczek włoszczyzny
● 4 udka kurczaka
● sól
● pieprz
● 50 dag ziemniaków
● 1/2 kalafiora
● szklanka mąki
● 2 jajka
● ok. 200 ml mleka 2%
● koperek
[adsense]
Oczyszczoną włoszczyznę i umyte udka zalej w garnku 2l wody. Gotuj 20 min, przypraw, odcedź, wywar zachowaj. Marchewki pokrój w kostkę. Mięso (bez kości i skóry) posiekaj. Do wywaru dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i różyczki kalafiora, gotuj do miękkości, włóż marchewkę. Make, żółtka i mleko zmiksuj, wymieszaj z pianą z białek i posiekanym mięsem, przypraw do smaku. Kładź łyżką małe kluski na osolony wrzątek, gotuj 2 min od wypłynięcia, wyjmij łyżką cedzakową. Podawaj zupę gorącą, posypaną koperkiem.