Zupa grzybowa z naleśnikowymi ślimaczkami
PRZYGOTOWANIE: 20 min
GOTOWANIE: 50 min
KALORYCZNOŚĆ: 270 kcal
Dla 6 osób
- Naj
Opublikowano: 27.10.2008, 12:00
Reklama
SKŁADNIKI:
ZUPA:
Reklama
- 5 dag suszonych grzybów
- 50 dag wołowiny z kostką
- sól
- włoszczyzna
- 2 liście laurowe
- pieprz (mielony i w ziarnach)
- cebula
- ząbek czosnku
- 1,5 łyżki masła
- 4 łyżki śmietany 18%
- łyżka siekanego koperku
ŚLIMACZKI:
- 8 łyżek maki
- 8 łyżek mleka
- 8 łyżek wody mineralnej gazowanej
- 3 jajka
- szczypta soli
- olej
Reklama
Grzyby namocz na 24 godz., ugotuj w tej samej wodzie. Mięso zalej 3 l zimnej wody, wsyp łyżkę soli, zagotuj, zszumuj. Dodaj obraną włoszczyznę, liście laurowe i kilka ziaren pieprzu. Gotuj 20 min. Cebulę i czosnek posiekaj, zeszklij na maśle, wrzuć do zupy. Gotuj 10 min, przecedź. Wlej grzyby z zalewą, gotuj 20 min. Z podanych składników utrzyj ciasto, usmaż na oleju cienkie naleśniki. Ciepłe zwijaj ciasno i krój. W miseczkach układaj slimaczki naleśnikowe, zalej gorącą zupą zaprawioną smietaną. Posyp koperkiem i pieprzem.
Reklama
Reklama
Reklama