Reklama
SKŁADNIKI:

ZUPA:

Reklama
  • 5 dag suszonych grzybów
  • 50 dag wołowiny z kostką
  • sól
  • włoszczyzna
  • 2 liście laurowe
  • pieprz (mielony i w ziarnach)
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 1,5 łyżki masła
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • łyżka siekanego koperku

ŚLIMACZKI:

  • 8 łyżek maki
  • 8 łyżek mleka
  • 8 łyżek wody mineralnej gazowanej
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • olej
Reklama

Grzyby namocz na 24 godz., ugotuj w tej samej wodzie. Mięso zalej 3 l zimnej wody, wsyp łyżkę soli, zagotuj, zszumuj. Dodaj obraną włoszczyznę, liście laurowe i kilka ziaren pieprzu. Gotuj 20 min. Cebulę i czosnek posiekaj, zeszklij na maśle, wrzuć do zupy. Gotuj 10 min, przecedź. Wlej grzyby z zalewą, gotuj 20 min. Z podanych składników utrzyj ciasto, usmaż na oleju cienkie naleśniki. Ciepłe zwijaj ciasno i krój. W miseczkach układaj slimaczki naleśnikowe, zalej gorącą zupą zaprawioną smietaną. Posyp koperkiem i pieprzem.

Reklama
Reklama
Reklama