Zupa dyniowa z żurawiną
Sezon na dynie ciągle trwa, a z nastaniem chłodniejszych dni warto zjeść coś "treściwego". Polecamy zupę krem z dyni, prosty i ciekawy sposób na posiłek.
- Claudia
Opublikowano: 07.10.2010, 08:00
Reklama
Dynię i obraną cebulę pokroić w kostkę. Ziemniak obrać, umyć, pokroić na kawałki. Imbir oskrobać, posiekać. Olej rozgrzać w dużym garnku. Krótko przesmażyć na nim cebulę i imbir, następnie wrzucić dynię i ziemniak. Wlać bulion i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut. Dymkę oczyścić, opłukać i pokroić w cienkie krążki. Z pomarańczy wycisnąć sok. Zupę zmiksować. Dodać śmietanę i żurawinę. Zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Do zupy wrzucić szczypior, wlać sok z pomarańczy, trzymać na ogniu przez 5 minut, nie zagotowując. Ewentualnie ponownie doprawić do smaku.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama