Zupa czosnkowa
- Naj
Opublikowano: 02.03.2007, 17:55
Reklama
- 10 ząbków czosnku
- 10 łyżek oliwy
- 4 jajka
- 2 kostki rosołowe
- 10 dag twardego żółtego sera
- sól, szczypta papryki, tymianek
- 6 kromek chleba tostowego
- natka, liść laurowy
Reklama
Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Rozgrzej połowę oliwy, wrzuć czosnek, zrumień, mieszając drewnianą łyżką. W 2,5 l wrzątku rozpuść kostki rosołowe, zagotuj, dodaj zrumieniony czosnek, liść laurowy i tymianek. Gotuj 3 min, przecedź przez sitko, zagotuj ponownie. Zdejmij z ognia, wbij kolejno po jednym jajku, stale mieszając trzepaczką. Przypraw całość solą i papryką. Na pozostałej oliwie usmaż tosty z obu stron, przełóż je na papierowy ręcznik, aby osączyć z tłuszczu. Do każdego talerza włóż grzankę, zalej gorącą zupą, posyp startym serem. Podawaj posypane natką pietruszki.
Reklama
Reklama
Reklama