Zupa chrzanowa z pstrągiem
Pikantna i wyjątkowa zupa z rybą. Wypróbuj koniecznie!
- Claudia
Opublikowano: 31.03.2013, 11:00
Reklama
Porcja: 250 kcal
Przygotowanie: 15 minut
Na 4 porcji:
Reklama
- 2 szalotki
- 2 łyżki masła
- 1/2 kg ziemniaków
- 2 łyżki świeżo startego chrzanu
- 1 i 1/2 l bulionu warzywnego
- 3 łyżki śmietany
- bagietka
- ok. 1/2 kg wędzonego pstrąga
- łyżka mielonej ostrej papryki
- cytryna
- 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
- sól
- pieprz
Reklama
Szalotki obrać i drobno posiekać. Zeszklić na rozgrzanym maśle. Ziemniaki obrać, pokroić na małe kawałki i z chrzanem wrzucić do garnka. Zalać bulionem i zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i gotować ok. 20 minut. Za pomocą blendera ugotowane składniki zmiksować na gładki krem, doprawić solą i pieprzem. Dodać śmietanę i krem, doprowadzić do wrzenia. Po usunięciu skóry z pstrąga rybę pokroić na małe kawałki. Pokroić również bagietkę. Zupę rozlać do miseczek, oprószyć papryką, skropić sokiem z cytryny oraz posypać szczypiorkiem. Podawać z bagietką i pstrągiem.
Reklama
Reklama
Reklama