Reklama

Składniki:

Reklama
  • porcja rosołowa mięsa
  • włoszczyzna
  • pieprz, sól
  • 1l wody
  • 600g cebuli
  • łyżeczka masła
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka mąki
  • 5 łyżeczek oliwy (lub oleju rzepakowego)
  • bagietka/bułka i tarty ser - na grzanki

Porcję rosołową zalewamy wodą, dodajemy pociętą w słupki włoszczyznę oraz pieprz i sól do smaku. Całość gotujemy na wolnym ogniu aż do uzyskania klarownego bulionu.
Cebule obieramy, kroimy w krążki, dusimy razem z czosnkiem pod przykryciem na małym ogniu, co chwila mieszamy. Możemy podlać lekko wodą. Cebula musi się delikatnie skarmelizować (nie przypalić). Na koniec dodajemy łyżeczkę mąki i jeszcze chwile mieszamy. Całość zalewamy bulionem i gotujemy. Solimy do smaku.
Całość podajemy z grzankami z serem (można je zrobic w piekarniku, mozna na patelni lub grilu elektrycznym).

Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama