Zupa cebulowa
Prosta, a jednocześnie wykwintna a do tego tania! Oto zupa cebulowa!
- kobieta.pl
Opublikowano: 14.01.2013, 09:35
Reklama
Składniki:
Reklama
- porcja rosołowa mięsa
- włoszczyzna
- pieprz, sól
- 1l wody
- 600g cebuli
- łyżeczka masła
- ząbek czosnku
- łyżeczka mąki
- 5 łyżeczek oliwy (lub oleju rzepakowego)
- bagietka/bułka i tarty ser - na grzanki
Porcję rosołową zalewamy wodą, dodajemy pociętą w słupki włoszczyznę oraz pieprz i sól do smaku. Całość gotujemy na wolnym ogniu aż do uzyskania klarownego bulionu.
Cebule obieramy, kroimy w krążki, dusimy razem z czosnkiem pod przykryciem na małym ogniu, co chwila mieszamy. Możemy podlać lekko wodą. Cebula musi się delikatnie skarmelizować (nie przypalić). Na koniec dodajemy łyżeczkę mąki i jeszcze chwile mieszamy. Całość zalewamy bulionem i gotujemy. Solimy do smaku.
Całość podajemy z grzankami z serem (można je zrobic w piekarniku, mozna na patelni lub grilu elektrycznym).
Reklama
Smacznego!
Reklama
Reklama
Reklama