Reklama

Porcja: 268 kcal
Przygotowanie: 35 minut
Na 4 porcj

Reklama
  • 1/2 kg brokułów
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 1 i 1/2 l bulionu warzywnego
  • 3–4 łyżki gęstej śmietany

Grzanki:

  • 2 ciabatty
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 dojrzałe pomidory
  • 120 g sera mozzarella
  • kilka liści świeżej bazylii
  • oliwa z oliwek
Reklama

Brokuły podzielić na różyczki. Szalotki i czosnek obrać i drobno posiekać. Podsmażyć na maśle. Dodać brokuły, smażyć kilka minut. Następnie oprószyć solą, pieprzem, gałką muszkatołową i zalać bulionem. Gotować, aż brokuły zmiękną. Ciabatty pokroić na cienkie kromki, każdą posmarować przekrojonymi na pół ząbkami czosnku. Pomidory sparzyć, obrać, miąższ pokroić w drobną kostkę. Mozzarellę pociąć w plastry. Z pomidorami i liśćmi bazylii ułożyć na kromkach ciabatty. Pieczywo położyć na wyłożoną pergaminem blachę, oprószyć pieprzem i skropić oliwą. Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Zupę zmiksować. Dodać śmietanę i mocno podgrzać. Rozlać do miseczek. Podawać z grzankami.

Reklama
Reklama
Reklama