Zupa brokułowa z crostini
Idealna na letnie dni. Można podawać ja na zimno lub podgrzaną. W wersji light - bez grzanek:)
- Claudia
Porcja: 268 kcal
Przygotowanie: 35 minut
Na 4 porcj
- 1/2 kg brokułów
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 1 i 1/2 l bulionu warzywnego
- 3–4 łyżki gęstej śmietany
Grzanki:
- 2 ciabatty
- 2 ząbki czosnku
- 2 dojrzałe pomidory
- 120 g sera mozzarella
- kilka liści świeżej bazylii
- oliwa z oliwek
Brokuły podzielić na różyczki. Szalotki i czosnek obrać i drobno posiekać. Podsmażyć na maśle. Dodać brokuły, smażyć kilka minut. Następnie oprószyć solą, pieprzem, gałką muszkatołową i zalać bulionem. Gotować, aż brokuły zmiękną. Ciabatty pokroić na cienkie kromki, każdą posmarować przekrojonymi na pół ząbkami czosnku. Pomidory sparzyć, obrać, miąższ pokroić w drobną kostkę. Mozzarellę pociąć w plastry. Z pomidorami i liśćmi bazylii ułożyć na kromkach ciabatty. Pieczywo położyć na wyłożoną pergaminem blachę, oprószyć pieprzem i skropić oliwą. Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Zupę zmiksować. Dodać śmietanę i mocno podgrzać. Rozlać do miseczek. Podawać z grzankami.