Złoty kurczak
Przygotowanie: 25 minut
Pieczenie: 1 godzina
Porcja: 230 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 30.03.2005, 13:35
Reklama
SKŁADNIKI NA 6 PORCJI:
Reklama
- kurczak (ok. 1 i 3/4 kg)
- kajzerka
- 2 łyżki masła
- pęczek natki pietruszki
- sok z 1 cytryny
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
- tłuszcz do brytfanny
Reklama
Natkę opłukać, listki posiekać. Kajzerkę namoczyć w wodzie, odcisnąć, wymieszać z natką i masłem, przyprawić solą i pieprzem. Olej wymieszać z miodem i sokiem z cytryny.
Tuszkę umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Skórę na piersi kurczaka lekko unieść, nałożyć farsz. Kurczaka ułożyć w natłuszczonej brytfannie, polać olejem z dodatkami. Piec godzinę w temp. 180°C, podlewając wytwarzającym się sosem.
Przybrać przesmażonymi pieczarkami podanymi w wydrążonych skórkach cytrusowych.
Reklama
Reklama
Reklama