Złote skrzydełka z dipem
Przygotowanie: 25 minut
Marynowanie: 12 godzin
Pieczenie: 25 minut
Porcja 210 kcal
- Moje Gotowanie
SKŁADNIKI NA 6 PORCJI
- 1 i 1/2 kg skrzydełek kurczaka
MARYNATA:
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- pieprz cayenne
- Przyprawa do kurczaka złocista
DIP:
- 20 dag mrożonych truskawek
- 100 ml śmietany
- łyżka sosu sojowego
- łyżeczka zielonego pieprzu
- sól, cukier
Marynata: czosnek obrać, posiekać. Wymieszać z octem, sosem sojowym, olejem i szczyptą pieprzu cayenne. Skrzydełka umyć, osuszyć, natrzeć przyprawą do kurczaka. Polać marynatą, przykryć, odstawić na noc w chłodne miejsce. nBlachę wyłożyć folią aluminiową, posmarować olejem. Ułożyć skrzydełka, posmarować marynatą, piec 10 minut w temp. 220°C. Odwrócić i piec jeszcze 5 minut. Posmarować marynatą z obu stron, piec jeszcze 10 minut.
Dip: truskawki rozmrozić, osączyć. Zmiksować ze śmietaną i sosem sojowym, przyprawić solą i cukrem. Dodać ziarna zielonego pieprzu, wymieszać. Skrzydełka kurczaka podawać na gorąco z dipem truskawkowym.