"Złote mleko" - magiczny napój Indii - skuteczny "shot" na odporność
Złote mleko - specjalny napój na bazie mleka i kurkumy - wzmacnia organizm, zwalcza stres i łagodzi bóle miesiączkowe. Sprawdza się na jesienną chandrę, a przede wszystkim buduje naszą odporność, a tej ostatnio bardzo nam potrzeba. To jeden z naturalnych antybiotyków.
Złote mleko - właściwości
W zimne, jesienne dni szukamy ukojenia w gorących naparach. Rozgrzewamy się przy kubku kakao lub korzennej, aromatycznej herbacie. Przygotowujemy sobie eliksiry o wzmacniających właściwościach, które uchronią nas przed przeziębieniem. A takim antidotum na choroby jest osławione "złote mleko". Napój zawdzięcza swoją nazwę intensywnie żółtej barwie oraz niezliczonym zaletom dla zdrowia. Bazuje na superfoods pełnych antyoksydantów i składników dobroczynnie wpływających na ciało.
Ten gorący nektar przygotowuje się na mleku kozim lub kokosowym (w wegańskiej wersji). Jego głównym składnikiem jest lecznicza kurkuma, która działa jak antydepresant czy naturalny środek na ból. Regularne spożywanie żółtej przyprawy wpływa na lepszy wygląd skóry. Przyspiesza metabolizm, a nawet sprawia, że organizm wolniej się starzeje. Warto łączyć ją ze składnikami o równie silnym, pozytywnym działaniu.
Złote mleko, zwane również "kurkumowym latte", zawiera w sobie korzenne przyprawy. Dzięki nim rozgrzewa ciało w zimne dni i zyskuje przyjemny aromat. Warto dodać do niego imbir oraz miód, działające jak naturalny antybiotyk. Efekt wzmocni sok ze świeżej pomarańczy, zawierający witaminę C czy beta-karoten. Z kolei mleko kozie ma o wiele bogatszy skład, niż to pochodzące od krowy. Znajduje się w nim więcej fosforu, wapnia i potasu oraz niewiele laktozy. To sprawia, że pomaga zwalczać wirusy, a nawet zredukować zmęczenie lub stres!
Zobacz też: Czarny czosnek - naturalny antybiotyk
Złote mleko z kurkumą - przepis:
szklanka mleka koziego
sok z połówki pomarańczy
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżka miodu
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki kardamonu
ok. łyżeczki startego imbiru
gwiazdka anyżu dla podkręcenia smaku
Przygotowanie jest proste - wystarczy dokładnie połączyć ze sobą wszystkie składniki, na końcu kładąc na wierzch koktajlu gwiazdkę anyżu. Mleko kurkumowe najlepiej smakuje na ciepło, warto więc najpierw podgrzać mleko z migdałów i dopiero wtedy dodać resztę składników. Złote mleko można pić także w formie modnego smoothie bowl.
Zobacz też: Sprawdziłam, czy maseczka z kurkumy działa. Oto efekty!
1 z 6
Złote mleko - wzmacniający eliksir na bazie superfoods
2 z 6
Złote mleko - wzmacniający napój na bazie superfoods
3 z 6
Złote mleko - wzmacniający eliksir na bazie superfoods
4 z 6
Złote mleko - wzmacniający eliksir na bazie superfoods
5 z 6
Złote mleko - wzmacniający eliksir na bazie superfoods
6 z 6
Złote mleko - wzmacniający eliksir na bazie superfoods