Złocisty smalec
Przygotowanie: 50 minut
Oczekiwanie: 6 godzin

- Moje Gotowanie
Na dwie małe miseczki
- 25 dag słoniny
- 3 dag wędzonego boczku
- 4 średnie cebule
- jabłko
- 3 łyżki curry
- sól
Słoninę pokroić w kostkę, włożyć do rondla, wytopić na małym ogniu.
Boczek pokroić w dużą kostkę. Cebule obrać, posiekać. Jabłko obrać, pokroić w półplasterki. Połowę plasterków odłożyć, resztę wraz z boczkiem i cebulą dodać do słoniny. Mieszając podgrzewać na małym ogniu 20 minut. Przelać przez sitko do miseczek.
Odłożone plasterki jabłka wymieszać z curry. Skwarki, cebulę i jabłka (gotowane i z curry) zemleć, dodać do smalcu, wymieszać, przyprawić solą.
Odstawić na 6 godzin, co jakiś czas zamieszać. Smalec podawać z pieczywem i rzodkiewkami.
Polecane
„Na feriach w Białymstoku poczęstowali mnie smalcem. Nie sądziłam, że w tych czasach ktoś jeszcze je takie rzeczy”
Przepis na Tłusty Czwartek: faworki Magdy Gessler. Są tak pyszne, lekkie i chrupiące, że będziesz robić je cały rok!
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa
Blask, ciepło i styl na chłodniejsze dni z SHEIN
Współpraca reklamowa
Blaupunkt świętuje 100-lecie innowacyjnym gramofonem wertykalnym VT100
Współpraca reklamowa
Paulina Krupińska w Świątecznej Kampanii Homla
Współpraca reklamowa
Święta tuż-tuż… Oto 7 prezentowych inspiracji
Współpraca reklamowa