Złocisty smalec
Przygotowanie: 50 minut
Oczekiwanie: 6 godzin
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 20.03.2005, 18:49
Reklama
Na dwie małe miseczki
Reklama
- 25 dag słoniny
- 3 dag wędzonego boczku
- 4 średnie cebule
- jabłko
- 3 łyżki curry
- sól
Reklama
Słoninę pokroić w kostkę, włożyć do rondla, wytopić na małym ogniu.
Boczek pokroić w dużą kostkę. Cebule obrać, posiekać. Jabłko obrać, pokroić w półplasterki. Połowę plasterków odłożyć, resztę wraz z boczkiem i cebulą dodać do słoniny. Mieszając podgrzewać na małym ogniu 20 minut. Przelać przez sitko do miseczek.
Odłożone plasterki jabłka wymieszać z curry. Skwarki, cebulę i jabłka (gotowane i z curry) zemleć, dodać do smalcu, wymieszać, przyprawić solą.
Odstawić na 6 godzin, co jakiś czas zamieszać. Smalec podawać z pieczywem i rzodkiewkami.
Reklama
Reklama
Reklama