Złociste udka
Przygotowanie: 10 minut
Oczekiwanie: 30 minut
Pieczenie: 20 minut
Porcja: 190 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 30.03.2005, 10:47
Reklama
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
Reklama
- 4 udka kurczaka
- 4 pomidory
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- łyżka miodu
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżka oliwy
- 2 ząbki czosnku
- łyżka ziaren sezamowych
- 3 łyżki przyprawy Vegeta
- po 2-3 gałązki rozmarynu i bazylii
Reklama
Udka opłukać, osuszyć. Wino wymieszać z oliwą, sokiem z cytryny, miodem.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Sezam utłuc w moździerzu. Listki ziół oderwać od gałązek, posiekać. Te składniki i Vegetę dodać do marynaty, wymieszać. Posmarować nią udka i odstawić na 30 min.
Pomidory umyć, pokroić w ćwiartki. Mięso osączyć z marynaty (płyn zachować). Udka piec 20 minut. Cząstki pomidorów maczać w marynacie, piec 2-3 min. Udka podawać z pomidorami i sałatką ziemniaczaną lub pieczywem.
Reklama
Reklama
Reklama