Reklama

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

Reklama
  • 4 udka kurczaka
  • 4 pomidory
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • łyżka miodu
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka ziaren sezamowych
  • 3 łyżki przyprawy Vegeta
  • po 2-3 gałązki rozmarynu i bazylii
Reklama

Udka opłukać, osuszyć. Wino wymieszać z oliwą, sokiem z cytryny, miodem.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Sezam utłuc w moździerzu. Listki ziół oderwać od gałązek, posiekać. Te składniki i Vegetę dodać do marynaty, wymieszać. Posmarować nią udka i odstawić na 30 min.
Pomidory umyć, pokroić w ćwiartki. Mięso osączyć z marynaty (płyn zachować). Udka piec 20 minut. Cząstki pomidorów maczać w marynacie, piec 2-3 min. Udka podawać z pomidorami i sałatką ziemniaczaną lub pieczywem.

Reklama
Reklama
Reklama