Złocista babka
Przygotowanie: 40 minut
Oczekiwanie: 1 godzina
Pieczenie: 45-50 minut
Porcja: 320 kcal

- Moje Gotowanie
Składniki na 12 porcji
- 1/2 kg mąki
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 5 dag drożdży
- 5 żółtek
- szklanka cukru
- 2/3 kostki masła
- 10 dag rodzynek
- 1/3 szklanki cukru pudru
- łyżka soku z cytryny
- owoce kandyzowane i płatki migdałowe do dekoracji
- tłuszcz do formy
1/2 szklanki mąki zalać szklanką wrzącego mleka, dokładnie wymieszać, ostudzić. Drożdże rozpuścić w pozostałym mleku, wlać do mąki z mlekiem, zamieszać, odstawić na 15 min w ciepłe miejsce.
Masło stopić, ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do rozczynu, wsypać resztę mąki, wyrobić gładkie ciasto. Wlać masło, wyrabiać, aż zacznie odstawać od dłoni. Wsypać rodzynki, wyrabiać jeszcze kilka minut. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Formę na babkę natłuścić, włożyć ciasto, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Piec 45-50 minut w temperaturze 180°C.
Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny. Lukrem polać babkę, ozdobić kandyzowanymi owocami i płatkami migdałowymi.
Liczy się ciepło i cierpliwość
Wszystkie składniki ciasta drożdżowego powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto wyrabiamy w ciepłym pomieszczeniu. Aby pięknie wyrosło, potrzeba nieco czasu. Najpierw na 15 minut odstawiamy rozczyn w ciepłe miejsce, następnie już wyrobione ciasto na około 30 minut (aż stanie się pulchne i podwoi swoją objętość). Wtedy umieszczamy je w formie i przed włożeniem ciasta do piekarnika czekamy jeszcze kwadrans.
Polecane
„Jeszcze nie zwiędły hortensje na grobie teściowej, a rodzina już była podzielona. Babka bezczelnie z nas zakpiła”
„Zazdrościłem kumplowi, że otacza się pięknymi studentkami. Szybko zrozumiałem, że młode babki lecą tylko na jedno”
„Straciłem głowę dla babki starszej o 10 lat. Dla jej znajomych jestem smarkaczem, a moi kumple nazywają ją mamuśką”
„Nikt nie rozumiał, przez jakie katusze przechodzę. To grupa rezolutnych babek z Facebooka postawiła mnie na nogi”
„Babka mojej żony za życia dała mi w kość, a już po śmierci przeszła samą siebie. Spadek był początkiem końca”
Babka rumowa w różowym lukrze według przepisu Magdy Gessler. Jak zrobić różowy lukier bez barwników?
„Iza to naprawdę super babka, ale na żonę się nie nadaje. Wolę spędzać z nią gorące chwile, a na obiady wpadać do mamy”
„Nic nie poradzę, że babki ślinią się na mój widok. Nieważne, że jestem przystojniakiem, córka ma mnie za bawidamka”
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa
Blask, ciepło i styl na chłodniejsze dni z SHEIN
Współpraca reklamowa
Blaupunkt świętuje 100-lecie innowacyjnym gramofonem wertykalnym VT100
Współpraca reklamowa
Paulina Krupińska w Świątecznej Kampanii Homla
Współpraca reklamowa