Ziołowy kurczak
Delikatne mięso drobiowe potrzebuje dodatków dla wydobycia smaku. Świeże zioła, natka i skórka starta z cytryny w tej roli sprawdzą się doskonale.
- Claudia
PORCJA: 294 kcal
PRZYGOTOWANIE: 40 minut
NA 6 PORCJI: ● sprawiony kurczak (o wadze ok. 1,20 kg)
● cytryna
● średniej wielkości cebula
● 4 łyżki oleju
● łyżka masła
●1/2 pęczka natki
● kilka gałązek tymianku
● kostka przyprawowa czosnkowa
● sól (sypka i gruboziarnista)
● pieprz
1. Kurczaka dokładnie opłukać i osuszyć. Ostrym nożem odciąć udka, podudzia i skrzydełka. Korpus podzielić na 4 części. Cytrynę sparzyć. Zetrzeć z niej skórkę na tarce o drobnych oczkach. Sok wycisnąć. Kawałki kurczaka oprószyć solą i pieprzem. Natrzeć skórką i skropić sokiem cytryny. Wstawić na 30 minut do lodówki.
2. Cebulę obrać, umyć, pokroić w kostkę. Łyżkę oleju mocno rozgrzać. Podsmażyć na nim cebulę. Następnie wlać resztę oleju, znów rozgrzać. Do tłuszczu włożyć kawałki kurczaka. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podlać 2–3 łyżkami wody i dusić chwilę pod przykryciem. Rondel owinąć folią aluminiową, by kurczak nie wystygł.
3. Natkę opłukać, osuszyć, oberwać listki i drobno je posiekać. Połowę masła rozgrzać w garnku. Dodać natkę i tymianek oraz rozkruszoną kostkę przyprawową. Chwilę smażyć, cały czas mieszając, po czym wlać 1–2 łyżki wody i włożyć kawałki kurczaka z resztą masła. Mocno podgrzać. Doprawić gruboziarnistą solą.