Reklama

Porcja: 332 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Na 4 porcje

Reklama
  • 4–5 dużych cebul
  • 3 łyżki masła
  • oliwa
  • 2 l bulionu drobiowego
  • 3 gałązki świeżego tymianku lub łyżeczka suszonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 kromki bagietki
  • 4 plastry sera gruyère
  • sól
  • pieprz
Reklama

Cebule obrać i pokroić w talarki. Masło rozgrzać z 3–4 łyżkami oliwy. Wrzucić cebule, lekko zeszklić, posolić i mieszając, dusić na wolnym ogniu, aż cebula nabierze złotej barwy (w trakcie duszenia dolewać wodę – ok. szklanki). Wlać bulion, dodać tymianek i gotować cały czas na wolnym ogniu ok. 15 minut. Doprawić solą i pieprzem. Czosnek obrać, każdy ząbek przekroić na pół. Ząbkami czosnku posmarować kromki bagietki, skropić oliwą i obłożyć plastrami sera, a na końcu oprószyć pieprzem.
Wstawić na ok. 5 minut do nagrzanego do 200°C piekarnika (funkcja grill). Zupę rozlać do miseczek, na każdej porcji położyć po kromce pieczywa. Podawać natychmiast.

Reklama
Reklama
Reklama