Zimowa zupa cebulowa
Smaczna, prosta w wykonaniu, a jednocześnie wykwintna - zupa cebulowa! Oto przepis.
- Claudia
Porcja: 332 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Na 4 porcje
- 4–5 dużych cebul
- 3 łyżki masła
- oliwa
- 2 l bulionu drobiowego
- 3 gałązki świeżego tymianku lub łyżeczka suszonego
- 2 ząbki czosnku
- 4 kromki bagietki
- 4 plastry sera gruyère
- sól
- pieprz
Cebule obrać i pokroić w talarki. Masło rozgrzać z 3–4 łyżkami oliwy. Wrzucić cebule, lekko zeszklić, posolić i mieszając, dusić na wolnym ogniu, aż cebula nabierze złotej barwy (w trakcie duszenia dolewać wodę – ok. szklanki). Wlać bulion, dodać tymianek i gotować cały czas na wolnym ogniu ok. 15 minut. Doprawić solą i pieprzem. Czosnek obrać, każdy ząbek przekroić na pół. Ząbkami czosnku posmarować kromki bagietki, skropić oliwą i obłożyć plastrami sera, a na końcu oprószyć pieprzem.
Wstawić na ok. 5 minut do nagrzanego do 200°C piekarnika (funkcja grill). Zupę rozlać do miseczek, na każdej porcji położyć po kromce pieczywa. Podawać natychmiast.