Ziemniaki z pastą z bryndzy
Porcja: 381 kcal
Przygotowanie: 15 minut
Pieczenie: 60 minut
- Moje Gotowanie
Dla 4 osób
- 8 ziemniaków jednakowej wielkości
- 150 g wędzonego łososia
- 200 g bryndzy
- łyżka śmietany
- mała cebula
- główka sałaty dębolistnej
- kilka gałązek koperku
- kilka orzechów włoskich
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju, sok z cytryny
- 3 łyżki octu balsamicznego
Ziemniaki wyszorować szczoteczką, opłukać, osączyć. Ułożyć na wysmarowanej łyżką oleju blasze. Piec godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180°C. W połowie pieczenia każdy ziemniak odwrócić. 4 orzechy utłuc. Cebulę obrać, drobno pokroić. Bryndzę rozetrzeć ze śmietaną. Dodać cebulę i potłuczone orzechy. Doprawić sokiem z cytryny, pieprzem i solą. Ziemniaki lekko wystudzić. Odkrajać z dwóch stron końce, ze środka wydrążyć część miąższu. Każdy ziemniak napełnić farszem z bryndzy. Przybrać kawałkiem łososia. Posypać grubo zmielonym pieprzem. Sałatę opłukać, osączyć. Łyżkę oleju wymieszać z octem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sosem polać sałatę. Posypać resztą orzechów. Podawać z ziemniakami. Udekorować koperkiem.