Ziemniaczane ratatouille
Przepis na ziemniaczane ratatouille. Przygotowanie: 35 min, kaloryczność 170 kcal, dla 4 osób
- Naj
● 2 nieduże cukinie zielone
● 2 nieduże cukinie żółte
● 2 czerwone papryki
● 70 dag ziemniaków
● 2 cebule
● 2 ząbki czosnku
● 3 łyżki oleju
● 4 duże pomidory
● po łyżeczce oregano i bazylii
● 10 czarnych oliwek (niekoniecznie)
Warzywa umyj. Cukinie potnij na plastry, papryki oczyść z nasion i pokrój na paski, ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Cebule i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj cukinię, paprykę i ziemniaki, przykryj i smaż razem na małym ogniu ok. 10 min, od czasu do czasu mieszając. Włóż sparzone i obrane ze skóry pomidory, przyprawy i plasterki oliwek, duś kolejnych 10 min (ewentualnie podlej odrobiną wody lub bulionu z kostki). Podawaj z grzankami. NASZA RADA: Aby taka potrawa była bardziej sycąca, możesz podsmażyć z warzywami kawałek kiełbasy lub kilka parówek. Poza sezonem użyj mrożonki i pomidorów z puszki.