Ziemniaczane pierogi z powidłami
Przygotowanie: 50 minut
Porcja: 470 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 10.10.2006, 09:15
Reklama
Składniki na 4 porcje:
Reklama
- 1/2 kg ziemniaków
- 3/4 szklanki mąki
- 3 łyżki masła
- 2 żółtka
- 30 dag powideł śliwkowych
- ew. łyżka rumu
- masło i tarta bułka
- cynamon
- sól
Reklama
Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonym wrzątku (20 minut). Osączyć, gorące zmielić, ostudzić. Purée zagnieść z mąką, masłem, żółtkiem i szczyptą soli na gładkie ciasto. Rozwałkować na grubość 1/2 cm, szklanką wyciąć krążki. Powidła wymieszać ze szczyptą cynamonu i rumem. Na każdym krążku ciasta kłaść po łyżeczce musu, złożyć, dokładnie zlepić. Pierożki gotować partiami ok. 8 minut w osolonym wrzątku, wyjąć łyżką cedzakową. Podawać polane masłem z tartą bułką.
Reklama
Reklama
Reklama