Reklama
  • 100 g rukoli
  • duży pęczek natki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 500 g makaronu wstążki
  • 150 g orzechów pinii (lub pestek dyni)
  • sól
  • biały pieprz
Reklama

Rukolę i natkę opłukać. Czosnek obrać. Razem z zieleniną drobno posiekać i podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Doprawić do smaku solą.
Makaron ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić. Wymieszać z sosem. Oprószyć pieprzem.
Orzechy pinii (lub pestki dyni) zrumienić na suchej patelni. Posypać nimi potrawę.

Reklama

NASZA RADA:

Do posiekanej zieleniny dodaj trochę sosu pesto ze słoika lub domowej roboty (przepis na str. 159). Smak potrawy będzie wówczas bardziej wyrazisty. Zamiast wstążek możesz też użyć rurek lub kokardek.

Reklama
Reklama
Reklama