Zielone ravioli
Przygotowanie: 1 godz.15 minut
Oczekiwanie: 1 godzina
Porcja: 460 kcal
- Moje Gotowanie
Składniki na 4 porcje:
- 2 niepełne szklanki mąki
- 4 jajka
- 10 dag mrożonego szpinaku
- 30 dag twarożku
- 3 łyżki startego parmezanu
- łyżka oleju
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Szpinak rozmrozić na sicie, osączyć. Mąkę przesiać, zrobić wgłębienie, wbić 3 jajka, wlać olej, dodać szpinak, posolić. Zagnieść elastyczne ciasto, podzielić je na 4 porcje, przykryć ściereczką. Każdy kawałek rozwałkować na cienki płat, lekko podsypując mąką, odłożyć na 10-15 minut, aby przeschło.
Twarożek wymieszać z parmezanem i jajkiem, przyprawić.
Płaty ciasta przyciąć na kształt prostokątów tej samej wielkości. Na dwóch płatach rzędami rozłożyć porcje po 1/2 łyżeczki farszu. Pozostałe płaty posmarować wodą, przykryć płaty z farszem. Kantem dłoni docisnąć przestrzenie między porcjami. Radełkiem wyciąć małe pierożki. Odłożyć do wyschnięcia na godzinę, po 30 min odwrócić.
Ravioli wkładać do osolonego wrzątku, gotować 3-4 minuty, wyjąć łyżką cedzakową. Podawać z sosem śmietanowym.