Zielona zupa wiosenna
Na letnie miesiące Claudia poleca.
- Ewelina Dybicz, Claudia
Opublikowano: 19.06.2013, 08:46
Reklama
Porcja: 172 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Składniki na 4 porcje:
Reklama
- cebula
- 500 g ziemniaków
- łyżka masła
- 400 ml bulionu warzywnego
- 200 ml mleka
- 2 garście posiekanej natki lub trybuli
- 100 ml śmietany
- 2 tosty
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Reklama
Cebulę i ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę. Masło rozgrzać. Podsmażyć na nim cebulę i ziemniaki. Wlać bulion. Dusić na małym ogniu 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Wlać mleko, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i lekko zmiksować. Natkę lub trybulę dodać do zupy, wlać śmietanę i ponownie zupę zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. Chleb tostowy pokroić w kostkę i zrumienić na gorącej oliwie. Rozlaną na porcje zupę posypać grzankami.
Reklama
Reklama
Reklama