Reklama

PORCJA: 115 kcal
PRZYGOTOWANIE: 20 minut
NA 2 PORCJE:

Reklama
  • główka sałaty
  • 1-2 łyżki musztardy dijon
  • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • sok z cytryny
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • francuskie płatki drożdżowe

Sałatę dzielimy na liście i wkładamy na kilka minut do miski z zimną wodą (dzięki temu będzie chrupiąca i sprężysta). Płuczemy. Następnie układamy na lnianej ściereczce i delikatnie osączamy. Rwiemy palcami na drobne kawałki (nie kroimy nożem!) i przekładamy do salaterki. Musztardę ucieramy z oliwą i sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos dodajemy do sałaty. Mieszamy. Posypujemy płatkami drożdżowymi. Sałatę można podać bez płatków drożdżowych. Warto jednak o nie się postarać (są dostępne w sklepach z ekożywnością), ponieważ mają wspaniały, niemal uzależniający smak i aromat.

Reklama

Jacek Rozenek
Aktorstwo łączy z zawodem coacha. Jest też współgospodarzem programu „Pytanie na śniadanie”. Kocha dania proste, ale perfekcyjnie przyrządzone.

Reklama
Reklama
Reklama