Reklama

SKŁADNIKI:

Reklama
  • 80 dag żeberek wieprzowych
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki pikantnego keczupu
  • olej
  • puszka białej fasoli
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • szklanka soku pomidorowego
  • zioła prowansalskie
  • ostra papryka w proszku
  • cukier
Reklama

Żeberka pokrój na porcje, natrzyj majerankiem, solą i pieprzem, posmaruj keczupem i odstaw do lodówki na 3 godz. Obsmaż na rumiano na oleju. Przełóż do natłuszczonego żaroodpornego naczynia. Fasolę osącz z zalewy, rozsyp równą warstwą po wierzchu żeberek. Cebule i czosnek obierz, posiekaj, wymieszaj z sokiem pomidorowym, przypraw do smaku ziołami, mieloną papryką, solą, pieprzem oraz cukrem. Sosem polej żeberka z fasolą. Naczynie przykryj, wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C. Piecz ok. 30 min. Pod koniec pieczenia mięso odkryj i piecz jeszcze 10–15 min. Podawaj z pieczonymi ziemniakami.

Reklama
Reklama
Reklama