Żeberka zapiekane z fasolą
Przygotowanie 50 min, kaloryczność 560 kcal, dla 4 osób
- Naj
Opublikowano: 28.01.2009, 14:40
Reklama
SKŁADNIKI:
Reklama
- 80 dag żeberek wieprzowych
- majeranek
- sól, pieprz
- 4 łyżki pikantnego keczupu
- olej
- puszka białej fasoli
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- szklanka soku pomidorowego
- zioła prowansalskie
- ostra papryka w proszku
- cukier
Reklama
Żeberka pokrój na porcje, natrzyj majerankiem, solą i pieprzem, posmaruj keczupem i odstaw do lodówki na 3 godz. Obsmaż na rumiano na oleju. Przełóż do natłuszczonego żaroodpornego naczynia. Fasolę osącz z zalewy, rozsyp równą warstwą po wierzchu żeberek. Cebule i czosnek obierz, posiekaj, wymieszaj z sokiem pomidorowym, przypraw do smaku ziołami, mieloną papryką, solą, pieprzem oraz cukrem. Sosem polej żeberka z fasolą. Naczynie przykryj, wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C. Piecz ok. 30 min. Pod koniec pieczenia mięso odkryj i piecz jeszcze 10–15 min. Podawaj z pieczonymi ziemniakami.
Reklama
Reklama
Reklama