Żeberka w kawie wg Pawła Lorocha
"Żeberka w kawie to jedno z bardziej zaskakujących dań, które przetoczyło się przez mój kulinarny warsztat w ostatnich sezonach. Podawane dziewiczym gościom zachwycają delikatnością mięsa i niespotykanie bogatym smakiem. Pierwsze kęsy nie odkrywają tajemnicy, prowokując galopadę skojarzeń kulinarnych. Warto nie ujawniać od razu składników sosu, co zapewne wywoła natychmiastową dyskusję. A wy się tylko uśmiechajcie."
- Claudia
PORCJA: 741 kcal
PRZYGOTOWANIE: 20 minut
NA 4 PORCJE:
- 1 kg ładnych żeberek wieprzowych
- 2 duże cebule
- 300 ml ulubionego keczupu
- 100 ml miodu płynnego
- 100 ml octu winnego
- 2 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki sosu sojowego
- kilka kropli sosu tabasco
Żeberka umyj, osusz i pokrój w jednokostne porcje. Cebule obierz, umyj, drobno posiekaj i wymieszaj z keczupem, miodem, octem, kawą, sosem sojowym i tabasco. Mięso umieść w rondlu, zalej brunatnym sosem, wymieszaj i duś 70–90 minut na małym ogniu, od czasu do cza- su mieszając. Przed podaniem wyłóż żeberka z sosem do naczynia żaroodpornego i wsuń do gorącego pieca na kwadrans. Jako przekąska imprezowa sprawdzą się solo. Gdy mają być daniem głównym, warto podać je z kopytkami albo gryczaną kaszą.