Ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
- Claudia
Opublikowano: 20.02.2012, 07:00
Reklama
PORCJA: 235 kcal
PRZYGOTOWANIE: 25 minut
DLA 4 OSÓB:
Reklama
- 300 g świeżego szpinaku
- 100 g suszonych pomidorów w oliwie
- 50 g sera ementaler
- 50 g płatków migdałowych
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki białego wytrawnego wina
- szczypta ziół prowansalskich
- sól
- biały pieprz
Reklama
Szpinak przebrać, opłukać i osączyć. Suszone pomidory pokroić w paseczki. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni. Oliwę wymieszać z winem. Doprawić ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem. Szpinak ułożyć w salaterce. Obłożyć paskami pomidorów. Polać sosem. Posypać startym serem i płatkami migdałów. Sałatkę podawać z bagietką lub jako dodatek do mięsa.
Nasza rada: Najlepiej kupować liście szpinaku bez łodyżek (w foliowych torebkach). Wystarczy je tylko wypłukać. Jeśli szpinak został kupiony w formie całych kłączy, należy je odciąć wraz z łodyżka- mi, a liście kilkakrotnie umyć.
Reklama
Reklama
Reklama