Zawijaniec drożdżowy z guszkami
Przygotowanie: 30 min
Oczekiwanie: 1 godz
Pieczenie: ok. 50 min
Porcja: 310 kcal
- Moje Gotowanie
SKŁADNIKI NA 12 PORCJI
- 2 jajka
- żółtko
- 4 łyżki cukru pudru
- 5 dag drożdży
- 3-4 łyżki śmietany
- 15 dag margaryny
- 40 dag mąki
- cukier waniliowy
- 2 duże twarde gruszki
- 1/2 szklanki cukru
- łyżeczka cynamonu
- 1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki
- mąka do podsypywania
- łyżka oleju
Gruszki obrać, przekroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić na kawałki. Z 1/2 szklanki cukru i kilku łyżek wody ugotować gęsty syrop. Włożyć gruszki, gotować ok. 5 minut. Odcedzić, dokładnie osączyć, ostudzić.
Margarynę stopić, przestudzić. Drożdże rozrobić z 2 łyżkami cukru pudru i śmietaną, dodać jajka, żółtko, cukier waniliowy, rozpuszczony tłuszcz i przesianą mąkę. Wymieszać, dokładnie wyrobić.
Ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, rozwałkować na prostokąt. Posmarować olejem, oprószyć cynamonem, posmarować dżemem porzeczkowym. Rozłożyć kawałki gruszek, ciasto zwinąć, zlepić dokładnie oba końce.
Z rulonu uformować rogal, ułożyć w okrągłym prodiżu lub w dużej tortownicy. Formę przykryć, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godzinę. Piec ok. 50 minut w temperaturze 180-200 st C. Ostudzone ciasto wyjąć z formy, posypać cukrem pudrem.