Zapiekanka ziemniaczana z warzywami
Wspaniałe owoce, a zwłaszcza cytrusy, często służą także do marynowania ryb i mięs, chętnie też używane są do zakwaszania zup. Na Bałkanach świeże zioła dodawane są nie tylko do sałatek, ale także do zup, mięs i zapiekanek. Papryka chili zaostrza smak wielu bałkańskich potraw.
1 z 4
zapiekanka-ziemniaczana-z-warzywami_1300
Wspaniałe owoce, a zwłaszcza cytrusy, często służą także do marynowania ryb i mięs, chętnie też używane są do zakwaszania zup. Na Bałkanach świeże zioła dodawane są nie tylko do sałatek, ale także do zup, mięs i zapiekanek. Papryka chili zaostrza smak wielu bałkańskich potraw. 4 porcje Przygotowanie: 1 godz. 20 min Składniki:
- duży bakłażan
- 2 papryki czerwone
- 4 pomidory
- 10 dag karczochów z puszki
- sól
- pieprz
- cytryna
- 5 gałązek tymianku
- 3 ząbki czosnku
- oliwa
- 40 dag ziemniaków
- 20 dag plastrów wędzonego boczku dojrzewającego
- 2 cebule
- 5 jajek
- 100 ml śmietanki 36%
- 15 dag sera Rubin
2 z 4
1
Skórkę na cytrynach nacinamy wzdłuż, zasypujemy solą, zalewamy wodą. Odstawiamy na 2 dni. Mięsa kroimy w kostkę ok. 3x3 cm. Tak samo kroimy paprykę, fenkuł w półplastry, a cebulę w piórka. Warzywa przesmażamy na 2 łyżkach oliwy.
3 z 4
2
Obrane ziemniaki kroimy na 1–cm plastry, gotujemy prawie do miękkości. Boczek mieszamy z wcześniej przesmażoną cebulą pokrojoną w piórka. Jajka łączymy ze śmietanką. Ser ścieramy na tarce.
4 z 4
3
Na blachę polaną oliwą układamy kolejno: bakłażan, ziemniaki, paprykę, karczochy, boczek z cebulą, smarując warstwy oliwą z tymiankiem i czosnkiem. Zalewamy mieszaniną z jajek, śmietanki soli i pieprzu. Wkładamy do piekarnika pod przykryciem na 30 min, po tym czasie zdejmujemy pokrywę, posypujemy tartym serem i zapiekamy jeszcze 10 min.