Zapiekanka ziemniaczana
Przygotowanie: 25 minut
Zapiekanie: 35 minut
Porcja: 360 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 20.03.2005, 14:15
Reklama
Składniki na 4 porcje
Reklama
- 1/2 kg ziemniaków
- por
- łyżka masła
- 10 dag pomidorków koktajlowych lub 2 duże
- 25 dag pieczarek
- 10 dag sera gouda
- 150 ml mleka
- 15 dag kwaśnej śmietany
- 3 jajka
- łyżka musztardy
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Reklama
Ziemniaki wyszorować. Gotować w mundurkach 20 minut w osolonej wodzie. Odcedzić i przestudzone obrać.
Por oczyścić, pokroić w krążki, zeszklić na maśle. Oprószyć solą i pieprzem, zdjąć z ognia. Pomidory pokroić na ćwiartki.
Pieczarki oczyścić, pokroić na plasterki. Ser zetrzeć na tarce.
Śmietanę, mleko i musztardę rozmącić z jajkami, przyprawić solą, pieprzem i gałką. Żaroodporną formę natłuścić.
Ziemniaki pokroić w plastry i ułożyć grubą warstwą na dnie formy, na wierzch wyłożyć pieczarki, pomidory i por, polać jajkami z mlekiem i śmietaną, posypać serem. Zapiekać 35 minut w temperaturze 200°C.
Reklama
Reklama
Reklama