Reklama

Składniki na 10 porcji

Reklama
  • 50 dag ziemniaków
  • 40 dag kapusty kiszonej
  • duża cebula
  • 3/4 szklanki wywaru z warzyw
  • 4 duże pieczarki
  • jabłko
  • 10 dag startego żółtego sera
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki oleju
  • sól, mielony biały pieprz, gałka muszkatołowa, liść laurowy
  • po 2-3 goździki i owoce jałowca
  • estragon
  • 1/2 pęczka natki pietruszki

Ziemniaki dobrze umyj i ugotuj w łupinach w osolonej wodzie (ok. 25 min). Osącz, ostudź i obierz.
Przepuść przez praskę do purée lub rozgnieć dobrze widelcem. Przypraw solą, gałką muszkatołową i białym pieprzem do smaku.
Natkę drobno posiekaj, śmietanę ubij mikserem. Połącz ziemniaki z natką i śmietaną.
Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na łyżce oleju.
Pieczarki umyj, poszatkuj, dodaj do cebuli. Podsmaż.
Kapustę dobrze odciśnij, pokrój drobno, dodaj do cebuli i pieczarek. Włóż liść laurowy, goździki i jałowiec, wymieszaj. Duś chwilę razem pod przykryciem.
Jabłko obierz, wytnij gniazdo nasienne, posiekaj i dołóż do kapusty. Duś jeszcze 15 minut.
Żaroodporne naczynie wysmaruj pozostałym olejem, układaj warstwami ziemniaki i kapustę. Zakończ warstwą ziemniaków.
Wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i zapiekaj 40 min.
Pod koniec zapiekania posyp potrawę startym serem i świeżym lub suszonym estragonem.

Reklama

WARTO WIEDZIEĆ:

Zioła, którymi posypujesz zapiekankę, nie przypalą się, jeśli wymieszasz je z odrobiną oleju.

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...