Zapiekanka ze złotą skórką
Przygotowanie: 30 min
Porcja ok. 330 kcal

- Naj
Składniki na 10 porcji
- 50 dag ziemniaków
- 40 dag kapusty kiszonej
- duża cebula
- 3/4 szklanki wywaru z warzyw
- 4 duże pieczarki
- jabłko
- 10 dag startego żółtego sera
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki oleju
- sól, mielony biały pieprz, gałka muszkatołowa, liść laurowy
- po 2-3 goździki i owoce jałowca
- estragon
- 1/2 pęczka natki pietruszki
Ziemniaki dobrze umyj i ugotuj w łupinach w osolonej wodzie (ok. 25 min). Osącz, ostudź i obierz.
Przepuść przez praskę do purée lub rozgnieć dobrze widelcem. Przypraw solą, gałką muszkatołową i białym pieprzem do smaku.
Natkę drobno posiekaj, śmietanę ubij mikserem. Połącz ziemniaki z natką i śmietaną.
Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na łyżce oleju.
Pieczarki umyj, poszatkuj, dodaj do cebuli. Podsmaż.
Kapustę dobrze odciśnij, pokrój drobno, dodaj do cebuli i pieczarek. Włóż liść laurowy, goździki i jałowiec, wymieszaj. Duś chwilę razem pod przykryciem.
Jabłko obierz, wytnij gniazdo nasienne, posiekaj i dołóż do kapusty. Duś jeszcze 15 minut.
Żaroodporne naczynie wysmaruj pozostałym olejem, układaj warstwami ziemniaki i kapustę. Zakończ warstwą ziemniaków.
Wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i zapiekaj 40 min.
Pod koniec zapiekania posyp potrawę startym serem i świeżym lub suszonym estragonem.
WARTO WIEDZIEĆ:
Zioła, którymi posypujesz zapiekankę, nie przypalą się, jeśli wymieszasz je z odrobiną oleju.