Zapiekanka ze szparagami
Sezon na szparagi w pełni. Warto z niego korzystać bo za chwilę znikną:)
- Claudia
Opublikowano: 28.05.2012, 12:30
Reklama
porcja: 562 kcal
przygotowanie: 55 minut
na 4 porcje:
Reklama
- po 500 g zielonych i białych szparagów
- sok z jednej cytryny
- 2 łyżki masła
- 200 ml mleka
- 400 ml śmietanki 30%
- 4 jajka
- 100 g startego sera gruyère
- 50 g startego parmezanu
- ząbek czosnku
- gałka muszkatołowa
- mały pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
Reklama
Szparagi umyć, oskrobać nożykiem szczelinowym, odciąć zdrewniałe końcówki. Gotować 15 minut w osolonej wodzie z dodatkiem soku wyciśniętego z cytryny. Osączyć. Żaroodporną formę wysmarować masłem. Mleko wymieszać ze śmietanką, jajkami, oboma gatunkami sera i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem oraz świeżo startą gałką muszkatołową. Szparagi ułożyć w brytfance, polać śmietanowo-serowym sosem. Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Szczypiorek drobno posiekać. Posypać nim zapiekankę przed podaniem.
Reklama
Reklama
Reklama