Zapiekanka ze śliwkami
Porcja: 350 kcal
Przygotowanie: 55 minut
Na 4–6 porcji
- Ewelina Dybicz, Claudia
Opublikowano: 11.10.2008, 12:33
Reklama
SKŁADNIKI:
Reklama
- 200 g ryżu
- 1 i 3/4 szklanki mleka
- 3 żółtka
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżki masła
- 300 g śliwek
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- opakowanie cukru waniliowego
- masło do formy
Reklama
Ryż opłukać, przelać wrzątkiem. Zalać mlekiem. Gotować na wolnym ogniu, aż ryż wchłonie mleko. Żółtka utrzeć z cukrem. Wymieszać z lekko przestudzonym ryżem i masłem.
Śliwki opłukać, wysuszyć. Każdą przekroić na pół i wydrylować. Ryż rozłożyć w posmarowanej masłem formie żaroodpornej. Na wierzchu (miąższem do góry) ułożyć śliwki. Oprószyć cynamonem i cukrem
waniliowym. Piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Zapiekankę podawać na ciepło lub zimno (np. z lodami).
Reklama
Reklama
Reklama