Reklama

● 1/2 kg ziemniaków
● sól
● 1/2 kg filetów rybnych
● sok z cytryny
● pieprz
● masło do posmarowania naczynia
● 250 ml sosu pomidorowego (lub keczupu)
● 3 łyżki ostrego żółtego sera (startego na tarce)
● 1/2 pęczka natki
Ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonym wrzątku, ostudź, obierz. Przepuść przez maszynkę o dużych oczkach. Filety rybne skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem, pozostaw pod przykryciem na 20 min w chłodnym miejscu. Żaroodporne naczynie posmaruj masłem, ułóż w nim filety rybne, polej sosem pomidorowym (lub keczupem), posyp startym żółtym serem. Przykryj warstwą ziemniaków (można je uformować). Zapiekaj 40 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180OC. Wierzch posyp posiekaną natką.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama