Reklama
  • 8 porów
  • 4 duże plastry gotowanej szynki (ok. 10 dag)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • szklanka mleka
  • szklanka Bulionu warzywnego WINIARY
  • żółtko
  • masło do formy
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Reklama

Pory umyć, odciąć ciemnozielone liście. Włożyć do osolonego wrzątku, gotować 10 min, ostudzić. Po 2 pory owinąć w plaster szynki.
Masło stopić w rondelku, wsypać mąkę, mieszając podsmażyć. Mieszając dolewać stopniowo mleko i bulion, gotować 5 minut. Rondel zdjąć z ognia, dodać żółtko, wymieszać, przyprawić do smaku gałką muszkatołową, solą, pieprzem.
Żaroodporną formę posmarować masłem. Ułożyć owinięte pory, polać sosem beszamelowym, zapiekać 15 minut w temp. 200°C.

Reklama
Reklama
Reklama