Reklama

● 25 dag makaronu kokardki
● sól
● cebula
● 2 ząbki czosnku
● olej
● 35 dag mielonego mięsa
● pieprz cayenne
● tymianek
● szczypta curry
● 3 łyżki natki
● masło i tarta bułka do formy
pomidory w puszce
● 150 ml kremówki
● 2 żółtka
● 4 łyżki startego sera
[adsense]
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie, przelej zimną wodą, odcedź. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Włóż mięso, podsmaż, mieszając. Przypraw do smaku, wymieszaj z natką. Żaroodporne naczynie natłuść masłem i posyp tartą bułką. Ułóż połowę makaronu, plastry pomidorów (z puszki), masę mięsną, przykryj resztą makaronu. Śmietanę roztrzep z żółtkami, przypraw curry. Wylej na wierzch zapiekanki. Zapiekaj 30 min w temp. 190°C, po 15 min posyp startym serem. Podawaj z zieloną sałatą polaną winegretem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama