Reklama

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

Reklama
  • 25 dag filetów z dorsza
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 3 kalarepki
  • 1/2 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki mąki
  • szklanka śmietany
  • 4 łyżki startego sera żółtego (np. gouda)
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki skórki startej z cytryny
  • 6 łyżek masła
  • sól, pieprz, cukier, gałka muszkatołowa
Reklama

Kalarepki obrać, każdą pokroić na 4 plastry. Natkę opłukać, otrzepać z wody, pokroić. Plastry kalarepy gotować w bulionie ok. 8 minut. Wyjąć, osączyć. Bulion zachować.
2 łyżki masła stopić na patelni, wsypać mąkę, mieszając przesmażyć. Wlać szklankę bulionu oraz śmietanę, mieszając zagotować. Dodać starty ser i skórkę z cytryny, wymieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, sokiem z cytryny i szczyptą cukru.
Filety z dorsza pokroić na 8 kawałków. Pozostałe masło stopić. Odrobiną masła posmarować żaroodporną formę. Na dnie ułożyć 4 plastry kalarepy, każdy obłożyć kawałkiem dorsza, polać częścią sosu serowego. Położyć kolejne 4 plastry kalarepy, przykryć 4 kawałkami dorsza, polać sosem, obłożyć pozostałymi plastrami kalarepy.
Do pozostałego sosu dodać posiekaną natkę, wymieszać, sosem polać wierzch zapiekanki. Skropić resztą stopionego masła. Piec 15-20 minut w temperaturze 200°C. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

Reklama
Reklama
Reklama