Reklama

●1 kalafior
● sól
● 4 pomidory
● 2 łyżki masła
● łyżka mąki
● szklanka śmietany
● 15 dag sera rokpol
● pieprz
● gałka muszkatołowa
● 20 dag szynki
● 2 łyżki tartej bułki
● koperek
Kalafior umyj, podziel na różyczki, ugotuj al dente w osolonej wodzie. Pomidory sparz, obierz ze skóry. Masło rozgrzej na patelni, wymieszaj z mąką, podsmaż, nie rumieniąc. Rozprowadź zasmażkę letnią śmietaną, zagotuj, mieszając. Dodaj roztarty ser, przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym ułóż różyczki kalafiora, cząstki pomidorów, paski szynki. Następnie polej sosem, posyp tartą bułką. Wstaw na 15 min do piekarnika nagrzanego do temp. 180OC. Zapiekankę podawaj posypana koperkiem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama