Reklama

SKŁADNIKI:

Reklama
  • 3/4 kg zielonej fasolki szparagowej
  • sól
  • 4–5 pomidorów
  • 2 kule mozzarelli
  • olej
  • świeżo zmielony pieprz
  • bazylia suszona
  • 3 ząbki czosnku
  • świeża bazylia
  • cukier waniliowy
  • olej
Reklama

Fasolkę umyj, odetnij konce. Ugotuj na półtwardo w osolonym wrzątku, odcedź. Pomidory umyj, osusz i razem z serem potnij na dość grube plastry. Połowę fasolki ułóż w natłuszczonej żaroodpornej formie, przykryj połową plastrów mozzarelli i pomidorów, oprósz solą, pieprzem, bazylią i połową posiekanego czosnku. Przykryj resztą fasoli, pomidorów i mozzarelli. Posyp pozostałym czosnkiem, solą, przyprawami, skrop olejem. Zapiekaj 20 min w temp. 180°C. Udekoruj bazylią.
NASZA RADA: Potrawa będzie bardziej sycąca, jeżeli dodasz do niej jeszcze jedną warstwę: na oleju zeszklij posiekaną cebulę, włóż pokrojoną w kostkę wędzoną kiełbasę (lub boczek), podsmaż razem.

Reklama
Reklama
Reklama