Zapiekanka z fasolki i sera
Przepis na oryginalną zapiekankę z fasolki i sera. Czas przygotowania - 35 minut, porcja na 4 osoby, 220 kalorii
- Naj
SKŁADNIKI:
- 3/4 kg zielonej fasolki szparagowej
- sól
- 4–5 pomidorów
- 2 kule mozzarelli
- olej
- świeżo zmielony pieprz
- bazylia suszona
- 3 ząbki czosnku
- świeża bazylia
- cukier waniliowy
- olej
Fasolkę umyj, odetnij konce. Ugotuj na półtwardo w osolonym wrzątku, odcedź. Pomidory umyj, osusz i razem z serem potnij na dość grube plastry. Połowę fasolki ułóż w natłuszczonej żaroodpornej formie, przykryj połową plastrów mozzarelli i pomidorów, oprósz solą, pieprzem, bazylią i połową posiekanego czosnku. Przykryj resztą fasoli, pomidorów i mozzarelli. Posyp pozostałym czosnkiem, solą, przyprawami, skrop olejem. Zapiekaj 20 min w temp. 180°C. Udekoruj bazylią.
NASZA RADA: Potrawa będzie bardziej sycąca, jeżeli dodasz do niej jeszcze jedną warstwę: na oleju zeszklij posiekaną cebulę, włóż pokrojoną w kostkę wędzoną kiełbasę (lub boczek), podsmaż razem.