Reklama

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

Reklama
  • 8 ziemniaków
  • 50 dag dyni
  • gałka muszkatołowa
  • 30 dag żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • 4 pomidory
  • biała cebula
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • 2 ząbki czosnku
Reklama

Wyszorowane ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź, obierz. Z dyni wyjmij pestki, miąższ pokrój na kwadraty, oprósz solą i pieprzem, obficie skrop olejem, wymieszaj. Ułóż na blasze, piecz 30 min w temp. 180°C, ostudź. Ziemniaki i dynie zmiel osobno w maszynce. Układaj je na przemian w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu. Każdą warstwę oprósz gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wierzch zapiekanki posyp startym serem. Zapiekaj 20–25 minut w temp. 180°C.
Pomidory sparz, obierz ze skóry, potnij na ćwiartki, dodaj pokrojoną na piórka cebulę. Z oliwy, octu, zmiażdżonego czosnku, soli i pieprzu zrób sos, polej pomidory. Podawaj do zapiekanki.

Reklama
Reklama
Reklama