Zapiekanka z dyni i ziemniaków
Przygotowanie: 45 min
Porcja: 200 kcal
- Naj
Opublikowano: 23.09.2008, 07:50
Reklama
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
Reklama
- 8 ziemniaków
- 50 dag dyni
- gałka muszkatołowa
- 30 dag żółtego sera
- sól
- pieprz
- olej
- 4 pomidory
- biała cebula
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki białego octu winnego
- 2 ząbki czosnku
Reklama
Wyszorowane ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź, obierz. Z dyni wyjmij pestki, miąższ pokrój na kwadraty, oprósz solą i pieprzem, obficie skrop olejem, wymieszaj. Ułóż na blasze, piecz 30 min w temp. 180°C, ostudź. Ziemniaki i dynie zmiel osobno w maszynce. Układaj je na przemian w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu. Każdą warstwę oprósz gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wierzch zapiekanki posyp startym serem. Zapiekaj 20–25 minut w temp. 180°C.
Pomidory sparz, obierz ze skóry, potnij na ćwiartki, dodaj pokrojoną na piórka cebulę. Z oliwy, octu, zmiażdżonego czosnku, soli i pieprzu zrób sos, polej pomidory. Podawaj do zapiekanki.
Reklama
Reklama
Reklama