Reklama

● 70 dag wędlin, mięsa z rosołu, pieczeni
● bakłażan
● 1/2 puszki krojonych pomidorów
● cebula
● 10 dag mozzarelli
● 2 łyżki oliwy
● łyżka listków bazylii
● sól, pieprz, tymianek
SOS BESZAMELOWY:
● 2 łyżki mąki
● 2 łyżki masła
● 1/2 l mleka
Bakłażan pokroić w plasterki, odstawić na 30 minut. Wędlinę i mięso drobno pokroić. Cebulę obrać, posiekać.
Oliwę stopić w rondlu, zeszklić cebulę. Dodać pomidory i bakłażan, dusić 5 minut. Przyprawić.
Beszamel: w rondelku stopić masło, wsypać mąkę, zagotować, szybko mieszając. Wlać mleko, cały czas mieszając, gotować 5 minut. Przyprawić.
W żaroodpornej formie układać na przemian wędliny, mięso, warzywa i beszamel. Na wierzchu ułożyć plasterki mozzarelli i bakłażana. Zapiekać około 30 minut w temp. 200°C.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama